Doğal Gönderiler
Hedef kitlenin %86’sı gibi büyük bir çoğunluğu, takip ettikleri firmaların, gönderilerinin doğal olmasına bakıyor. Peki doğallıktan kastımız nedir?
Gönderilerin doğal olması, pazarlamayı direkt olarak tüketicinin yapması anlamına gelir. Ürünleriniz tüketiciler tarafından pazarlanıyorsa, bu durum samimi bir hissiyat uyandırarak hedef kitlenizi harekete geçirir.
Influencer marketing olarak adlandırılan, kendi kitlesi olan kişilerin sizin ürünlerinizi samimi bir şekilde insanlara tanıtması bunun en güzel örneğidir. Influencer denilen kişiler, bu pazarlamayı samimi bir anlatım ile yaptıkları için, hedef kitle bunu bir reklam olarak görmez. Bu da ilgiyi ve güveni arttırarak pazarlamayı güçlendirir.
2019 Dijital Pazarlama Trendleri’nde gördüğümüz bu maddenin bir başka örneği, tabiki etiketler (hashtagler). Özellikle Instagram’da sık rastladığımız etiketler, kişilerin kendi gönderilerinde sizin firmanızın pazarlamasını yapmalarına olanak tanıyor.
Etiketleri etkili şekilde kullanan firmaların en iyi örneği, hiç şüphesiz GoPro’dur. Aksiyon kamerası üretimi yapan GoPro, #GoPro etiketi ile insanların bu kameralarla çektikleri video ve fotoğrafları paylaşmalarını sağlamış ve pazarlamasını bu yönde geliştirmiştir. Sosyal medyaya her gün, #GoPro etiketi kullanılarak paylaşılan 5000’den fazla video yüklenmektedir.
Sesli Arama
Google üzerinden yapılan günlük 3.5 milyar aramanın yaklaşık 3’te 1’i; Siri, Cortana, Alexa ve Google Now gibi kişisel asistanlar aracılığı ile sesli olarak yapılmaktadır. Bu durum, sesli aramanın son zamanlarda ne kadar yükselişte olduğunu kesin olarak açıklamaktadır.
Peki sesli aramanın bu denli fazla olmasının, dijital pazarlama ile ilgisi nedir? Tabi ki SEO. Web sitenizdeki SEO destekli içeriklerin, sesli arama ile bağlantılı olması, arama motorlarında sizi ön sıraya çıkartacak ve müşteri ile olan ilişkinizi güçlendirecektir.
Sosyal Medya
Son birkaç yıldır, sosyal medya dijital pazarlamanın çok büyük bir kısmını eline almış durumdadır. Dünya çapında, 3 milyardan fazla sosyal medya kullanıcısı bulunmaktadır ve bu kullanıcıların %42’si dijital pazarlama için müsait durumdadır. Veriler bu şekildeyken, sosyal medyayı dijital pazarlamadaki gücünü önemsemek gerekmektedir.
Görsel Arama
Yapay zekanın gelişmesi, arama motorlarını yeni bir seviyeye taşıyor. Görsel arama da hayatımıza yeni giren arama türlerinden bir tanesi. Akıllı telefonun kamerasına bir nesne gösterildiğinde, görsel arama yardımıyla bu obje tanımlanıyor ve daha sonra bu nesne ile ilgili görseller aratılıyor.
Kissmetrics’in bir araştırmasına göre, tüketicilerin satın alma kararında %93’lük bir kısmı etkileyen faktörün görseller olduğu öne sürülüyor. 2019 Yılı Dijital Pazarlama Trendleri’ndeki Görsel Arama maddesinden yola çıkarak, firmaların dijital kimliklerinde görsellere önemli bir yer ayırması gerektiği sonucuna varıyoruz.
Chat Botlar
Chatbotlar, dijital pazarlamada gerçekten çok büyük bir rol oynuyor. Yapay zeka ile desteklenmiş bu sohbet robotları, müşteri ilişkilerini yüksek ölçüde geliştirerek, bunun çok küçük bir bütçe ile yapılmasını sağlıyor.
Chatbotların insanlara kıyasla daha hızlı oldukları ve müşterilere verdikleri bilgi dağarcığının daha geniş olduğu kanıtlanmış durumda. Firmaların web sitelerine ya da sosyal medya hesaplarına entegre edilebilen chatbotlar, müşterilerin cevaplarını daha kısa bir sürede ve 7 gün 24 saat cevaplayabiliyorlar.
Sıradışı Digital’in Dijital Pazarlama konusunda uzman ekibiyle tanışmak için sizi şöyle alalım.
Kaynak: https://voluum.com/blog/7-digital-marketing-trends-2019/
Bu yazı ilk olarak siradisidigital.com da yayınlanmıştır.