E-Bülten listemize abone olun.

ABONE OL
0
2019 SEO Trendleri

2019 SEO Trendleri

Arama motorlarının gün geçtikçe daha akıllı bir hale gelmesi, SEO’da büyük çapta değişikliklere yol açıyor. Web site  yöneticileri de, bu değişiklikleri yakından takip SEO desteğini zamanın trendlerine uygun hale getirme çabası içine giriyor. Bu yazıda 2019 yılına damgasını vurması beklenen SEO trendlerini inceleyebilir, web sitenizi güçlendirmek için bazı tavsiyelerden faydalanabilirsiniz.

 

1.Yeni Bir Terim: Öne Çıkan Bölümler

Şu anki arama motoru sonuçlarına bakacak olursanız, web sitelerinin büyük bir rekabet içinde olduğunu fark edeceksiniz. Diğer bir yanda, AdWords reklamlarının da arama sonuçlarında büyük bir alan kapladığı gözünüzü çarpacaktır. Bu tür aramalarda, görsel barındıran alışveriş reklamları ya da kısa metin barındıran reklamların da organik arama sonuçlarında yer kapladığını söyleyebiliriz.

 

Bu saydıklarımız dışında, arama sonuçlarında rekabet içerisinde olan diğer sonuçlar ise şu şekilde:

  • Yerel Sonuçlar
  • Bilgisel Grafikler
  • Öne Çıkan Bölümler
  • Sıkça Sorulanlar
  • Haberler
  • Görseller
  • YouTube Videoları

 

Bu saydıklarımız arasında, size yabancı gelen bir madde olacaktır: “Öne Çıkan Bölümler”. Bu kavramı daha iyi açıklamak için, aşağıdaki görseldeki örneği inceleyelim:

 

Görüldüğü üzere, Google’da son zamanlarda sıkça rastladığımız, yeni türde bir arama sonucu çıkıyor. ‘Öne Çıkan Bölümler’ olarak isimlendirebileceğimiz bu kavram, bir yazının bizim arama sorgumuzla ilgili olan bölümünü, direkt olarak gösteriyor.

 

Bu tür, 2019 Yılı SEO Trendleri’nde kesinlikle büyük bir rol oynamaya devam edecektir. Kişinin arama sorgusuna direkt olarak kesin bir cevap niteliğinde çıkan bu kutucuklar, sitenin SEO değerini oldukça arttırıyor.

 

2. Yapılandırılmış Verinin Önemi Artıyor

SEO desteğinin evrimi ile birlikte, Google’ın siteler içerisindeki bilgilere erişim olanağı artıyor. Şu anki teknoloji ile birlikte, Google artık site içinde gömülü olan verilere erişerek, kendine anlamlı bir meta-açıklama oluşturabiliyor.

 

3. Kullanıcı Deneyimi

SEO konusunda çok bilindik bir terim olan ‘Arama Motoru Optimizasyonu’ artık çok önemli bir etken olmaktan çıkıyor. Artık SEO optimizasyonu arama motorlarına yönelik değil, kullanıcılara yönelik bir hal alıyor. Bunun sebebi ise, kullanıcı deneyiminin giderek daha önemli bir role sahip olması.

 

Kullanıcı deneyimi optimizasyonunu arttırmak için, listenize almanız gerek birkaç madde bulunuyor:

 

Yükleme Hızı: Gtmetrix gibi araçlar kullanarak, web sitenizin hızını ölçebilirsiniz. Hızlı çalışan bir web sayfası, kullanıcı deneyimi açısından güçlenmenize fayda sağlayacaktır.

 

Teknik Açıdan Kusursuzluk: Günümüz internet kullanıcıları, giderek daha tahammülsüz bir hal alıyor. Bu sebeple web sitenizde çalışmayan bir link, tasarımdaki teknik bir yanlışlık gibi kusurlar kullanıcı deneyimi konusunda eksi puan almanıza sebep olacaktır.

 

Mobil Optimizasyon: Akıllı telefonlar ve tabletlerdeki arama motoru kullanımı, çoktan masaüstünü geçmiş durumda. Bunun için web sitenizi kesinlikle mobil uyumlu hale getirmeniz ve mobil kullanıcı kitlesine hitap etmeniz gerekiyor.

 

4. İçerik Önem Arz Ediyor

Google algoritmaları gün geçtikçe daha iyi hale gelse de, SEO desteği için web sitelerinin hala içeriğe ihtiyaçları var. Fakat bu içeriklerin anahtar kelimeleri sıkça barındırıp metni anlamsız hale getirmesi, arama sonuçlarında üst sıralara çıkmasına yardımcı olmuyor. Bunun yerine kaliteli, anlamlı metinler, sitenizin Google tarafından arama sonuçlarında ilk sıralara taşınmasına yardımcı oluyor.

 

5. Sesli Arama

2014 yılının başlarında Google tarafından yapılan bir çalışma, arama motoru kullanıcılarının %40’ının sesli aramayı tercih ettikleri ortaya çıkardı. Özellikle genç yaştaki kullanıcıların, bu özelliği çok daha sık kullandığı gözlendi.

 

SEO desteğini Sesli Arama yönünde güçlendirmek, web sitenizi arama sonuçlarında öne çıkaracaktır. Bunun için de web site içeriğini, bu yönde geliştirmek gerekir.

 

6. Rankbrain: Google’ın Yapay Zekası

Google 2015 yılında, Rankbrain isminde, kendi kendine öğrenebilen bir algoritma tanıttı. Bu zamandan beri, Google’ın arama motoru, henüz gelişimi tam olarak tamamlanmamış olan bu yapay zeka ile birlikte bir değişim göstermeye başladı. Şu anda, günlük arama sonuçlarının %15’lik bir kısmı, Rankbrain aracılığı ile oluşturuluyor.

 

Kaynak

 

Bu yazı ilk olarak siradisidigital.com da yayınlanmıştır.

0

Yorumlar