E-Bülten listemize abone olun.

ABONE OL
0
2019 Web Tasarım Trendleri

2019 Web Tasarım Trendleri

Güncel web tasarım trendlerini takip etmek, bir tasarımcı için çok büyük önem arz eder. Tasarım dünyası sürekli değişen ve gelişen bir ortam olduğundan dolayı, yenilikleri yakından takip etmek ve bu yeniliklere ayak uydurmak gerekmektedir. Her an değişen algoritmalar, popülerleşen dijital mecralar gibi etkenlerde web site tasarımının güncel olması konusunu doğrudan etkiler. Kaliteli bir web tasarım ve uyumlu yazılım bu tür trendleri takip ederek kurumsal kimlik uyumlu sürdürülebilir çalışmalar büyük önem arz ediyor.

 

Şu anda çok şık, modern ve trendlere uygun olan bir web sitesi, yalnızca birkaç yıl içinde modası geçmiş, hatta demode görünebilir. Bu nedenle bir web sitesi tasarımcısının anlık trendlerden haberdar olması ve işlerini bu yönde şekillendirmesi gerekmektedir.

 

2019 yılına bakacak olursak, modern web sitesi tasarımındaki her bir etkenin genel olarak kullanıcı deneyimi ile birebir alakalı olması beklenmektedir. Bu yazıda 2019 yılı kaliteli web tasarım trendlerini, hız, mobil uyumluluk, asimetrik düzenler, sürükleyici video arka planlar gibi alt başlıklarda inceleyeceğiz.

 

Yeni Trend Web Tasarımlarında Bunlara Mutlaka Dikkat Edin.

1. Hız “İlk 3 Saniye Çok Önemli “

Web sitenizi ziyaret eden, potansiyel bir müşteriyi etkilemek için ne kadar zamanınız olduğunu düşünüyorsunuz? Eğer konu bu kişiyle çevrimiçi olarak etkileşimde bulunmak ise, 3 saniyeden daha az bir vaktiniz var demektir.

 

İnsanlar doğası gereği, sabırsız olma eğilimindedir. Akamai ve Gomez.com’un yaptığı araştırma, internet kullanıcılarının %50’sinin bir web sitesine tıkladıktan sonra, yükleme süresi üç saniyeyi geçiyorsa siteyi terk ettiklerini söylüyor. Bu araştırmanın da kanıtladığı üzere, 2019 yılı web tasarım trendlerinden ilki ve belki de en önemlisi hız.

 

Tabi ki şık görünen bir web sitesi etkileyicidir, fakat sitenin şık olmasını sağlayan tasarım verilerin yüklenmesini zorlaştırıp siteyi ağırlaştırıyorsa, pek iyi bir tasarım olmadığı aşikardır. Google Hız Güncellemesi de, 2018’in Temmuz ayında başladı ve hızlı sitelerin diğerlerine kıyasla sıralamada öne çıkması 2019 yılı içerisinde bekleniyor.

 

Tüm bunların anlamı, web sitelerinin hızlı yüklenmesi gerektiğinden dolayı, tasarım sürecinde hıza önem verilmesi demektir. Yani web tasarımcılar, çalışmalarını hem şık gözükecek, hem de hızlı olacak şekilde yapmalıdırlar. Bu da  büyük boyuttaki fotoğraflar, sıkıştırılmamış videolar ve Javascript günlerinin bittiği anlamına geliyor.

 

2. Flat Tasarım

Bu yıl da gördüğümüz üzere, web tasarımcılar daha akışkan ve performansı yüksek web siteleri oluşturmak için, flat tasarımdan ilham aldı. Flat tasarım aracılığıyla oluşturulan temiz ve sade siteler, şık gözükmek ile birlikte son derece hızlı oldukları için sayıları artmaya başladı. Bu sebeple 2019 Web Tasarım Trendleri’ nden birinin Flat Tasarım olması bizi pek de şaşırtmıyor.

 

Temiz, minimalist tasarımlar, performanslarının yüksek olması sebebiyle şu anki sürekli gelişen ve her platforma yeni değişiklikler getiren teknolojiye her zaman ayak uydururlar. Ayrıca yüksek SEO değeri taşırlar. Flat tasarım kullanılarak oluşturulmuş bir web sitesi, arama motorlarının ihtiyaç duyduğu hız gereksinimini kolaylıkla karşılar.

 

Flat tasarım hakkında konuşacak olursak, bu tür yalnızca her şeyin iki boyuta indirgenmiş olduğu anlamına gelmez. Her şey minimalizm ve kullanılabilirlik ile ilgilidir. Amaç dağınıklığı ortadan kaldırarak mesajı daha net ve etkili bir şekilde vermektir. Günümüz internet kullanıcılarının da isteklerinin tam olarak bu olması sebebiyle, flat tasarım ile birlikte, kullanıcı deneyimi konusunda oldukça iyi web sitelerinin ortaya çıkması sağlanmaktadır.

 

Parlak renkler, temiz ve net kenarlar ve birçok açık alandan yararlanan flat tasarım, dikkati dağıtan ve yavaş yüklenen yüksek çözünürlüklü veritabanına sahip olan web sitelerinden çok uzaktadır.

 

Minimalist olması, flat tasarımın sıkıcı olduğu anlamına gelmez. Aksine iyi şekilde tasarlanmış ve flat tasarım trendine uygun olan bir web sitesi, göz alıcı ve çekici bir kullanıcı deneyiminin oluşturulmasına olanak sağlar.

 

3. Web Sitesinde Mobil Uyumluluk Çok Önemli

 

Web sitesinin hızlı olması, Google’ın web sitelerini karşılaştırmak için kullandığı tek kriter değil tabi ki. 2015 yılından itibaren mobil cihazlar, arama motorlarının kullanımı konusunda masaüstü cihazların önüne geçtiği gözlemlenmiştir. Bu değişim ile birlikte Google, mobil uyumluluk konusunda daha yeterli olan web sitelerine öncelik tanımaya başlamıştır.

 

Mobil teknolojinin bu denli yaygın olması, web tasarımı direkt olarak etkilemiş olup, 2019 Yılı Web Tasarım Trendleri içerisinde ‘Mobil Uyumluluk’ maddesine rastlamak bize hiç de yabancı gelmiyor. Çünkü 2015 yılından beri mobil uyumluluk, bir web tasarımcısı için hiç yabancı bir kavram olarak sayılmıyor.

 

Verilere bakacak olursak, 2018 yılında web sitelerine girişin %52.2’lik bir kısmı akıllı telefonlardan gerçekleşiyor. Bu oran 2017 yılında %50.3’tü. Yani mobil uyumluluğun web siteler üzerindeki önemi, gün geçtikçe daha çok artıyor. Firmanıza ilişkin mobil sitenizi uyumluluğunu google mobil uyumluluk aracı ve hız testleri ile test edebilirsiniz.

 

4. Asimetrik Düzenler

2019 yılının Web Tasarım Trendleri arasında kalıpların dışına çıkan, sıradanlaşmış tasarım fikirlerini alt üst eden bir maddeye rastlıyoruz: Asimetrik Düzenler.

 

Asimetrik düzenler, düz kılavuz çizgilerini değil, karmaşıklığın düzenini kullanıyorlar. Her ne kadar bu söz kulağa saçma gelse de, asimetrik düzenlerin kullanılarak tasarlanan web site örneklerine bakınca fikrimiz değişiyor.

 

Asimetrik düzenler, web sitesine büyük bir hareket katmak ile birlikte, yaratıcılığın çıtasını da üst seviyeye taşıyor. On yıllar boyunca kullanılmış olan simetrik ızgara sistemine, belki de bir tepki olarak çıkan asimetrik düzenler, oldukça dikkat çekmekle beraber harekete geçirici bir özellik de taşıyorlar.

 

5. Minimalist Web Sitesi ve Şekiller

 

Mimalizimin getirdiği Flat Tasarım ve kontrollü kaos olarak tanımlayabileceğimiz asimetrik düzenlerin arasında bir akım olan geometrik şekillerin kullanımı da, 2019 Web Tasarım Trendleri’nde karşımıza çıkıyor.

 

Üçgenler, altıgenler, daireler gibi gayet basit olarak algıladığımız geometrik şekiller, web tasarımının bir parçası olarak doğru yerde kullanıldığında ortaya müthiş sonuçlar çıkıyor. Geometrik şekiller bir tasarıma çok kolay şekilde entegre edilebildiği için, tasarımda tamamlayıcıyı rol oynarlar ve onun daha şık görünmesini sağlarlar.

 

6. Tek Sayfa Tasarımı

 

Hız ve minimalizmin 2019 web tasarım trendlerinde ağırlığını ortaya koyarken, tek sayfa tasarımını bu maddeler arasında görmek bizi pek de şaşırtmıyor. Sayfasız tasarım olarak da adlandırılan bu tür, ziyaretçiyi herhangi başka bir sayfaya yönlendirmeden, tek ekranda tüm verilerin toplanmasıyla oluşturuluyor. One Page web sayfası tasarımları ve kullanıcı deneyimi ile ön plana çıkan bir trend olarak bu yıl daha sık karşımıza çıkacak.

 

Sonuç Olarak

2019 Web Tasarım Trendlerine genel bir bakış attığımızda, hız ve minimalizmin öne çıkan başlıklar olduğunu görüyoruz.Bu trendlerin 2020 web tasarım trendlerinde de devam edeceği kuşku götürmez bir gerçek… Gelecek olan google  algoritma güncellemelerinin de bu iki kriteri daha da güçlendirmesi bekleniyor. Yani görünen o ki 2019 yılında web siteleri, kullanıcı deneyimine büyük bir ağırlık verecek. Dolayısıyla güncel siteler daha hızlı ve sade olacak.

 

Profesyonel bir web sitesi yaptırmak,Özgün web tasarım yaptırmak ,kurumsal kimliğinize uygun  ve yapmış olduğunuz işi internet üzerinden büyütmek istiyorsanız, tecrübeli ekibimizle tanışın.

 

Bu yazı ilk olarak siradisidigital.com da yayınlanmıştır.

0

Yorumlar