E-Bülten listemize abone olun.

ABONE OL
0
E-Ticaret Nasıl Yapılır ?

E-Ticaret Nasıl Yapılır ?

E-ticaret kısaca ticaretin elektronik ortamda gerçekleştirilmesi anlamına geliyor. Herhangi bir mal veya hizmetin satışının yanı sıra reklamı, tanıtımı ve dağıtımı gibi işlemler de elektronik ortamda yapılıyor. Kullanıcılar internet platformunda tüm ürün ve hizmetleri inceleyebiliyor, dilediğini seçip yine online ortamda ödeme bilgilerini girerek oturdukları yerden satın alma işlemini gerçekleştiriyor.

 

Kimler E-ticaret Yapabilir ?

E-ticaretin çok çeşitli modelleri bulunuyor. Bunlardan en yaygın olanı “B2B” olarak kısaltılan ve Türkçe karşılığı “Firmadan firmaya” olan “Business To Business” modeli. Bu sistemde firmalar arasında e-ticaret işlemi yapılıyor. Bir diğer model olarak çok yaygın olan ve “Business To Customer” (“B2C”) şeklinde adlandırılan sistem karşımıza çıkıyor. Bu sistemde firmayla tüketici veya perakende müşterisi arasında işlem gerçekleştiriliyor. Kısaca “B2E” olarak adlandırılan “Business To Employee” sistemi ise firmaların çalışanlarına yönelik sunduğu kampanyalı ürünlerin şirket içinde satılması işlemini tanımlıyor. Son olarak açılımı “Customer To Customer” olan “C2C” modeli tüketicilerin kendi aralarında satış yapabildiği e-ticaret sistemini tanımlıyor. Hepsiburada, Gittigidiyor gibi e-ticaret siteleri bu konuda en bilinen örnekler arasında yer alıyor. Bu modellere göre birçok gerçek ve tüzel kişi e-ticaret yapabiliyor.

 

E-ticaret Yapmak İsteyen Kişilerin izlemesi gereken adımlar

E-ticaret yapmak isteyen kişilerin izlemesi gereken adımlar bulunuyor. Öncelikle bir sektör ve ürün bularak işe başlamak gerekiyor. Bu aşama kişileri en çok zorlayan kısım olabiliyor. Bu seçimi yaparken hangi sektöre ilgi duyduğunuza da karar vermeniz gerekiyor. Tıpkı mesleğinizi sevmek gibi, sevdiğiniz bir alanda e-ticaret yaptığınızda karşılaşacağınız zorluklara karşı motivasyonunuz yüksek oluyor. Sektör seçimi yaparken fiyat da en önemli kriterlerden bir tanesi. Fiyatı çok düşük olan ürünlerin beklediğiniz kazancı sağlayamaması söz konusu olabiliyor. Bununla birlikte yüksek fiyatlı ürünlerde tüketicinin satıcıyla doğrudan görüşmek gibi talepleri de ortaya çıkabiliyor. Buna yönelik bir alt yapı kurmanız da masraflarınızda artış olması demek. Bunların yanı sıra size düşen kar payının, ürünlerin nakliyesinin ve bunlara benzer diğer konuların da sektör seçiminde mutlaka göz önüne alınması gerekiyor.

 

Satışı yapılacak ürünlerin doğrudan üreticiden alınması önemli. Bu sayede müşterilere uygun fiyat sunmak mümkün oluyor. Tedarikçileri iyi seçmek sürecin düzgün işlemesini sağlıyor. E-ticaret yapmak için internet sitesi kurmak da bir ihtiyaç. Bu sayede ürünlerin tanıtımı ve satışı yapılabiliyor.

 

E-ticaret Yaparken Nelere Dikkat Edilmelidir?

E-ticaret yapacakların mutlaka dikkat etmesi gerekenler aşağıdaki şekilde sıralanabilir:

 

1. E-ticaret sabır ve emek isteyen bir iştir. Bu nedenle hayatınızın büyük bir kısmını bu işe ayırmanız gerekiyor.

2. Temel finans ve muhasebe bilgisi önemli. Borç, alacak, stok, vergiler, kar marjı, net maaş, brüt maaş gibi kavramları en azından temel düzeyde bilmek gerekiyor.

3. Stok ve ürün yönetimi takibini çok iyi yapılmalı. Dışarıdan çok kolay gözükse de bu konu büyük firmaları dahi zorlayabiliyor.

4. İnternet dünyasına ve kavramlarına hakim olmak gerekiyor.

5. Hangi kanallardan müşteri çekilebileceği iyi takip edilmeli. Son yıllarda özellikle sosyal medyanın bu konudaki gücü tartışılmaz şekilde ön plana çıkıyor.

 

E-ticaret Sitelerinde Tasarımın Ve Kullanıcı Deneyiminin Önemi

İnternet üzerinden alışverişin öncelikli amacının zaman kazanmak olduğu düşünüldüğünde e-ticaret sitelerinde pratik ve kullanımı kolay tasarımlar oldukça önemli. Sitede alışverişin mümkün olan en kısa adımla tamamlanabilir olması avantaj sağlıyor. Ayrıca SEO uyumluluğu önemli unsurlar arasında yer alıyor. SEO uyumluluğu bulunan internet siteleri arama motorları tarafından daha kolay bulunabiliyor ve böylece ziyaretçi sayısı artmış oluyor. Bol resimli siteler her zaman daha dikkat çekici. Bu nedenle ürünlere ait çok sayıda görsel olması ve ürünlerle ilgili detaylı açıklamalar kullanıcıları alışveriş yapma konusunda ikna edici oluyor. Ürünlerle ilgili stok ve teslimat süresi bilgileri de sitede yer almalı. Ayrıca satış yapan firmaya ait iletişim ve adres bilgilerinin bulunması tüketici ile satıcı arasında güven bağı oluşturuyor.

 

Profesyonel özgün e-ticaret siteleri oluşturmak ve e-ticaret danışmanlığı  için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

*Bu yazı ilk kez siradisidigital.com/blog da yayımlanmıştır.

 

0