E-Bülten listemize abone olun.

ABONE OL
0
Blog İçerikleri Telif Hakkı İhlalinden Nasıl Korunur?

Blog İçerikleri Telif Hakkı İhlalinden Nasıl Korunur?

İster bireysel, ister kurumsal olsun… Blog yazmak, gerçekten büyük emek isteyen bir iş. Yazacağınız konu her ne ise fikir aşamasından metin aşamasına geçmek için bolca zamana ihtiyaç duyuyor.

Tek zaman olsa yine iyi: Eğer bir blogunuz varsa, görsel mesajından cümlelerin akışına kadar her şey tutarlı ve özgün olmalı.

İşte temel mesele de burada başlıyor zaten. Onca emeğin çalınması, hepimiz için üzücü hatta sinir bozulu olacaktır.

Kopyala-yapıştır kültürünün hazıra konan neferleri günden güne çoğalırken, blog içeriğinizin çalınmasını nasıl önleyebilirsiniz?

 

Bu makalede, blog içeriğinizi telif hakkı ihlallerinden yasal olarak korumak için neler yapmanız gerektiğini bulabilirsiniz. Gelin, birlikte dijital haklarımıza yakından göz atalım:

1. İçeriğinizi ve Web Sitenizi Kullanım Şartları İle Koruyun

Kullanım Şartları, ziyaretçilerin sitenizdeki bilgilerle ne yapabileceğini ve yapamayacağını özetleyerek blog içeriğinizi (ve işletmenizi) koruyan bir web sitesi politikasıdır. Bazen bu politikanın adı Hizmet Şartları veya Şartlar ve Koşullar olarak da bilinir.

“Bu sitede yer alan herhangi bir içeriği izinsiz olarak değiştirmeyeceğinizi, kopyalamayacağınızı, çoğaltmayacağınızı, satamayacağınızı veya dağıtmayacağınızı kabul etmişsiniz demektir.”

Yukarıdaki metne benzer bir ifadeyi sitenizde kullanmak belki de size biraz basit gelebilir. Ancak, web sitenizde bu yasal dile sahip olmak, birisi içeriğinizi çaldığında konumunuzu güçlendirir.

 

Web siteniz, aslında bir nevi işletmenizin vitrinidir. Belirli yasal politikalar yalnızca içeriğinizi değil, aynı zamanda işinizi ve gelirinizi de koruyacaktır. Bir blog yazarı olarak, yorumlar bölümünüzde okuyucularınız paylaştığı içeriğe sahip olmasına rağmen, yönetme hakkının hâlâ sizde olduğunu ve şartlarınızı bu şekilde özetlemeniz gerektiğini unutmayın.

 

 

Şirket web sitenizin Kullanım Şartları metnini oluşturmak için, web sitesi ve çevrimiçi işletmeler konusuyla ilgilenen bir avukat tutabilirsiniz. Veya yasal olarak hazırlanmış belli başlı şablonları satın alabilirsiniz. Ancak, dikkat etmeni gereken en temel nokta: Başka bir işletmeden gelen terimleri kopyalamamak olacaktır. Çünkü bu da bir telif hakkı ihlalidir. Tabi ki kendiniz de yazmaya çalışmayın; biliyoruz ki avukatlar bu gibi durumlar için uzun süre okul okudu.

 

Web sitenizin Kullanım Şartları hazırlandıktan sonra, bu metni blogunuz da dahil olmak üzere web sitenizin her sayfasındaki alt bilgiye koymalısınız.

 

2. Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası’nı Kullanın

Dünya dijitalleştikçe elbette yasalar da dijital dünyayı kapsayan bir hale kavuştu. Özellikle blogerları ve içerikleri koruyan yasalar, neredeyse İnternet’in gündelik hayatımıza girdiği 1990’lardan beri mevcut.

 

 

Amerika Birleşik Devletleri’nin tasarladığı DMCA | Dijital Binyıl Telif Hakkı Yasası, içeriği koruyan ana hükümlere ev sahipliği yapıyor. Eğer içeriğinizin çalındığını veya kopyalandığını düşünüyorsanız Hak İhlali Bildirimi‘nde bulunabilirsiniz.

 

 

 

0

Yorumlar