E-Bülten listemize abone olun.

ABONE OL
0
Fotoğrafçılıkla İlgilenen Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken 20 İpucu

Fotoğrafçılıkla İlgilenen Herkesin Mutlaka Bilmesi Gereken 20 İpucu

Fotoğraf çekerken en iyi sonuçları almak, hayal kırıklığına uğrayıp fotoğrafı bırakmamak istiyorsanız, doğru yerdesiniz. En düzgün fotoğrafları çekebilmek, dijital düzenleme işlemini en hızlı ve kolay şekle sokabilmek için 20 öneriyi bu yazıda görebilirsiniz.

 

1. Sensörünüzü Temizlemeyi İhmal Etmeyin

Son yıllarda çıkan kameraların içinde her ne kadar dahili temizle sistemi bulunsa da, inatçı tozlar bazen kamera sensörüne erişebiliyor. Bu sebepten dolayı çekilen fotoğraflarda istenmeyen lekeler oluşuyor ve bu lekeleri fotoğraflardan kaldırmak eziyetli bir hal alıyor.

Bu durumu ortadan kaldırmak için sensörünüzü düzenli olarak temizlemeniz gerekiyor. Bu işi özel olarak üretilen ürünler yardımıyla yapabileceğiniz gibi, ufak bir ücret karşılığında bir profesyonelden de yardım alabilirsiniz. Temizleme işlemi çok sık yapılmaz fakat siz yine de çekime başlamadan önce sensörünüzü kontrol edin.

 

2. Basit Ekipmanlarla Çalışın

Dış mekanda çekim yapıyorsanız, beklenmedik anları yakalayabilmek için pratik çalışmanız gerekiyor. Bu yüzden çantanızı çok fazla doldurmayın. Ağır zoom lensler yerine, prime lens kullanıp hedefe yaklaşarak ya da uzaklaşarak fotoğraf çekebilirsiniz.

 

3. Hafıza Kartınızı Sürekli Boş Tutun

Ne zaman ne kadar fotoğraf çekeceğiniz hiç belli olmuyor. Güzel bir an yakaladığınızda hafızanız dolar ve önceki fotoğraflarınızın bazılarından fedakarlık yapmak zorunda kalabilirsiniz. Bunun önüne geçmek için çektiğiniz fotoğrafı geciktirmeden bilgisayarınıza ya da hard diskinize yedekleyin. Bunu alışkanlık haline getirirseniz yetersiz hafıza problemi ile karşılaşmazsınız.

 

4. Kameranızın Şarjına Dikkat Edin

Pil teknolojisi her daim gelişmeye devam ediyor ve artık tek batarya ile uzun süre çekim yapmaya olanak tanıyan uzun ömürlü piller piyasaya çıkıyor. Fakat çekime gitmeden önce pilleri şarj etmek unutulursa geri dönüşü olmuyor. Pillerinizi şarj etmeyi her çekimden sonra yaparak alışkanlık haline getirin. Eğer çekimleriniz uzun sürüyorsa bir yedek batarya edinin.

 

5. Pozlama Telafisi

Son yıllarda çıkan fotoğraf makinelerinde doğru pozlama yapabilmek için otomatik ölçüm sistemleri bulunuyor. Bu sistemler çoğu zaman işe yarasa da, bazı durumlarda yanlış sonuç verebiliyor. Bunu düzeltmek için +/- Pozlama Telafisini kullanarak doğru sonuçlar elde edebilirsiniz.

 

6. Parlak Alanlara Dikkat

Kameranızın dinamik aralığına göre, çektiğiniz fotoğraflarda aşırı parlak veya aşırı karanlık bölgeler oluşabiliyor. Bu noktalar bilgisayar üzerinde belli bir noktaya kadar düzeltilebiliyor. O yüzden fotoğraf çekerken pozlama ayarlarınızı bu bölgelerin çok parlak veya çok sönük olamamasına dikkat etmeniz işinizi kolaylaştıracaktır.

 

7. Otomatik ISO

Özellikle aksiyon ve spor çekimlerinde çok işinize yarayacak olan Otomatik ISO, ne kadar göz ardı edilse de fotoğrafçıların işini bir hayli kolaylaştıran bir özellik.

 

8. Manuel Netleme

Yeterli ışığın olmadığı ortamlarda ya da makro çekimlerde otomatik netleme özelliği her zaman işe yaramaz. Manuel Netleme ile hassas dokunuşlar yapmak için, kameranızın canlı izleme özelliğini kullanabilirsiniz. Böylece istediğiniz noktayı seçip, daha hassas bir netleme yapabilirsiniz.

 

9. Alan Derinliği Ön İzleme

Vizörde görünen ile çıkan fotoğraf arasında bazı farklar oluyor. Bunlardan biri de alan derinliği. Fotoğrafınızda oluşacak olan alan derinliğini öğrenmek için lensin alt kısmında basan tuşa basarak, canlı izleme modunda çıkacak olan fotoğrafı görebilirsiniz.

 

10. Dolgu Flaşı

Parlak gün ışığı, portre çekimlerde iyi bir ışık olarak görünse de, modelin yüzünde gölgeler bırakabilir. Bunun için çekeceğiniz fotoğrafta flaş kullanarak bu karanlık kısımların oluşmasını önleyebilirsiniz.

 

11. Hem Yatay Hem De Dikey Kadraj Çekim

Durağan sahnelerde fotoğrafı hem yatay hem de dikey kadraj ile çekin. Böylece daha çok konuya odaklanabilir ve fotoğrafta asıl istediğinizi daha rahat görebilirsiniz.

 

12. Kılavuz Çizgilerini Kullanın

Fotoğraflarınızın daha düzgün durması için ufuk çizgisini daima düz olarak çekmelisiniz. Bunun için kılavuz çizgilerini kullanabilir ve göz ile yeterince anlaşılmayan bir düzen oluşturabilirsiniz.

 

13. Daha Sade, Dikkati Dağıtmayan Fotoğraflar Çekmeye Çalışın

Fotoğrafa bakan kişinin dikkatinin dağılmaması için ne kadar minimalist yaklaşırsanız o kadar başarılı olursunuz. Çektiğiniz fotoğrafta asıl hedef dışındaki yerler, özneyi geri planda bırakmamalıdır.

 

14. Doğru Zaman, Doğru Yer

Fotoğraf çekmeye gitmeden önce, çekeceğiniz yerin hava durumunu kontrol edin. Orada çekilen diğer fotoğraflara bakın ve iyi ışığı hangi saatte, hangi açıdan alabileceğinizi not edin.

 

15. Nerede Ne Çektiğinizi Arşivleyin

Çektiğiniz fotoğraflardan düzenli klasörler oluşturun. Bu aradığınız fotoğrafı daha kolay bulmanızı sağlayacaktır. Bir arşiv yazılımı olarak Lightroom işinizi fazlasıyla görecektir.

 

16. Düzenlemedeki İlk Aşama Kırpma

Çektiğiniz fotoğrafın ne kadarına ihtiyacınız olduğunu ilk aşamada belirlerseniz işiniz bir hayli kolaylaşacaktır. Bunu yaparak artık bölgelerle uğraşmaktan kurtulur ve düzenlemeyi daha kısa sürede bitirirsiniz.

 

17. Kısayolları Mutlaka Öğrenin

Photoshop gibi fotoğraf düzenleme programlarını kullanırken teknik anlamda seri olmak, bu işten daha çok zevk almanızı sağlar. Bunun için temel fonksiyonlar başta olmak üzere program kısayollarını öğrenin.

 

18. Toplu İşleme

Raw formatta çekilen fotoğrafları işlemek oldukça çok zaman alıyor. Aynı değerlerde çektiğiniz fotoğrafları işlerken toplu işleme özelliğini kullanarak zamandan kazanabilirsiniz.

 

19. Çekeceğiniz Objeye Müdahale Etmekten Çekinmeyin

Özneyi ön plana çıkartmak için, makro fotoğraflarda çekeceğiniz çiçek gibi nesneleri elinizle düzeltin. Yapraklardan ayrılmış bir çiçek daima içlerinde kaybolmuş olandan daha iyi çıkacaktır.

 

20. Hem RAW Hem De JPEG Çekim Yapın

Raw fotoğraflar arasında istediğiniz pozu bulmak açarken zaman öldürebiliyor. Bunun önüne geçmek için ayarlardan RAW+JPEG seçeneğini seçin. Bakmak istediğiniz fotoğrafı JPEG şeklinde açın.

0