Alın bir Nuri Bilge Ceylan filmini istediğiniz bir yerde istediğiniz bir anda durdurun. İşte size muhteşem bir fotoğraf karesi.
Zaten Nuri Bilge Ceylan için filmden önce fotoğraf vardı. Boğaziçi Üniversitesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği bölümünden mezun olan Ceylan, Mimar Sinan Üniversitesi’nde de iki yıl sinema eğitimi gördü. Boğaziçi Üniversitesi’ndeki eğitimi sırasında üniversitenin fotoğrafçılık (BÜFOK), dağcılık ve mağaracılık kulüplerine katılarak, doğa etkinlikleri ile ilgilendi.
1980’li yıllarda başladığı fotoğrafçılığa, filmlerinin yoğunluğu nedeniyle bir süre ara veren Ceylan, 2009 yılında “Sinemaskop Türkiye” sergisini açtı. Bu sergiye nasıl başladığını ise şu cümlelerle anlatıyor:
“Bir tesadüfle başladı biraz. Uzak filmini bitirdikten sonra biraz dinlenmek için, ki dinlemeye çok ihtiyacı olur insanın bir filmi bitirdikten sonra, Kapadokya’da bir arkadaşımızı ziyarete gitmiştik. Arkadaş bizi çevrede gezdirirken bir akşamüstü, son derece tesadüfen, şu Kapadokya fotoğrafını çektim orada. Sonra İstanbul’a dönüp onu bastığımda çok beğendim bu fotoğrafı… Bu duygu bu çalışmayı devam ettirme hissi yarattı bende…”
İşte o muhteşem fotoğraflardan bazıları:
İki Kız Kardeş, Doğubeyazıt
Sardes
Kışın Güvercinler
Meke Karter Gölü
Beyoğlu’nda Tramvaylar
Yol Kenarında İki Adam, Ağrı
Bisiklete Binen Çocukkar, Midyat
Kışın Sokak Dönemeci
Anne ve Kızları
Mardinli Adam
Kapadokya
Köy, Kars
İshak Paşa Sarayı, Doğubeyazıt
Eve Dönüş, Ardahan
Köylü Çocuk, Ağrı
Kışın Sultan Ahmet Meydanı